Als je een foto gaat maken moet je met allerlei dingen rekening houden. Ten eerste de instellingen van je camera, die zijn het allerbelangrijkste. Dit heeft veel te maken met wat je gaat fotograferen. Voor actiefoto’s is een snelle sluitertijd een must, tenzij je wilt dat je een wazige foto krijgt šŸ™‚

Dan heb je ook nog rekening te houden met de omgeving waar je je foto’s maakt. In de studio is er weinig afleiding, daar moet uiteraard de instelling je studiolampen goed zijn, maar als het goed is heb je daar verder weinig afleiding. Buiten is dat een ander verhaal. Daar kan het best een rommeltje zijn. Tijdens een shoot let je daar heel goed op, want je wilt niet dat er allerlei dingen je afleiden van het onderwerp dat je gaat fotograferen.

Soms ontkom je niet aan ‘rommel’ op de achtergrond, dus als het teveel is dan moet je besluiten om ergens anders te gaan fotograferen. Maar als je op een workshop bent zijn dingen in de achtergrond niet altijd te vermijden. Zoals bij deze foto. Je ziet mensen op de achtergrond (met heerlijk felle kleuren) en er zit iets roods in de struiken. Ook zijn er op de voorgrond een gele vlekken te zien, dat vind ik ook teveel afleiden.

Voor Photoshop

Na Photoshop

Omdat ik dit een leuke foto vind heb ik hem niet weggegooid en gekeken of ik er in Photoshop nog wat aan kon doen. Gelukkig kon dat, lang leve Photoshop. Uiteraard heeft dit ook zijn beperkingen, ik kan niet toveren, maar in dit geval was het goed te doen. Ik heb de mensen en de rode en gele vlek weggepoetst. Ook heb ik de foto wat bijgesneden, zodat er minder voorgrond is. En dus verdween ook de gele vlek op de voorgrond.

Deze foto is gemaakt tijdens een workshop hondenfrisbee. Normaal gesproken springen de honden naar de frisbee, maar dit is een hond op leeftijd en daar is het niet goed voor om zo te springen. Hij vind het echter nog zo leuk dat hij er nog achteraan mag rennen.